Festiwalowe Słodkości … to jeszcze nie koniec.


Przyszedł czas na Festiwalowe Słodkości.


Najpierw było miękkie, wilgotne, prawie kremowe brownie o jasnopomarańczowej serowej warstwie. Dodatek żurawin, które wchłonęły wilgoć z ciasta, sprawiał nam przyjemną niespodziankę na języku. Tak wielką, że choć ciasto miało być gościńcem w dniu wizyty u mojego brata, z mężem podchodziliśmy do foremki co i rusz, podjadając po kawałeczku, aż połowa ciasta zniknęła nam w brzuszkach. Piernikowa nuta jaką nadałam ciastu wraz z nastawionym tego dnia ciastem na piernik wprowadziła nasz dom w przyjemne oczekiwanie świąteczne.


A kiedy te aromaty ulotniły się całkowicie, wraz z nastaniem nowego dnia, dnia gdy celebrowaliśmy rodzinne uroczystości, z lodówki wyjęłam inne słodkie cudo, jakie powstało dzięki dyniowemu puree. Kremowy, niezwykle wręcz kremowy, o klonowej słodyczy i świątecznych aromatach sernik wlał w moje serce odrobinę nadziei w moich zmaganiach z sernikowym nemezis. Nigdy jeszcze nie wyjęłam z piekarnika tak płaskiego sernika. Prawie jak lądowisko, jak słusznie zauważyła Monika.

Zrobiłam jednak przy nim jeden poważny błąd, który zapisuję tu ku swojej i potomności pamięci :) Sernik piekłam w kąpieli wodnej, a do lodówki włożyłam go z folią aluminiową, którą zabezpieczyłam sernik przed rozmoczeniem. Niestety w tym czasie para skropliła się między tortownicą a folią, przez co zebrało się tam trochę wody, która rozmoczyła spód. Na smak nie wpłynęło to nic a nic, jednak znacznie zmniejszyło przyjemność organoleptyczną z jedzenia spodu, który sam w sobie był dla mnie wielką ciekawostką, łącząc w sobie wersje ciasteczkową z kruchą.


Było też kolejne ciacho obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Piękna babeczka z polewą z białej czekolady jaką zaprezentowała ostatnio Ania, chodziła za mną krok w krok. Puree dyniowego miałam w bród, pozostało jeszcze zaopatrzyć się w białą czekoladę i sok jabłkowy. Krótkie jesienne zakupy, a potem w zaciszu kuchni mogłam oddać się przyjemnościom eksperymentów z kolejnym ciastem.

Przyznam, że dokonałam tylko niewielkich zmian. Głównie w poziomie słodyczy oraz w użytych bakaliach. Jagody Goji jakie ostatnio zakupiłam kusiły mnie ogromnie, a obowiązkowe w ostatnich dniach orzechy włoskie połączyłam jeszcze z miękkimi migdałowymi płatkami. Gdy ciasto się piekło, a tabliczka czekolady leżała na blacie …

… wiedziałam, że kupno tylko jednej tabliczki to był wielki błąd. Nie potrafię w spokoju pozostawić białej czekolady, dlatego też nigdy nie udaje się mi mieć jej zapasów w spiżarce. Kroiłam warzywa na obiad, a w między czasie po kosteczce tabliczka znikała w moich ustach. I gdy nadszedł czas na szykowanie polewy w papierku pozostała tylko połówka tabliczki. Nie było jednak strachu. W końcu czemu nie ozdobić pięknej babeczki upieczonej w kształcie róży w biało-brązowe girlandy z białej i gorzkiej czekolady? To był strzał w dziesiątkę. Wilgotne ciasto, trochę tylko słodkie, uzupełniało swoją słodycz z polewy, będąc jednocześnie wspaniałą platformą na której zaprezentowały się smaki bakalii.


A pamiętacie comfort food? Czy może być bardziej przyjemny deser w takim dniu niż crumble? Jabłka, podpieczona dynia hokkaido, żurawiny, oblepione niewielką ilością brązowego cukru, przykryte pod pierzynką. To właśnie w tej pierzynce ukryta była cała rozkosz. Chrupka, owsiana, słodka … gorąca. To nie wszystko jednak. Taki osamotniony crumble to jak połówka całości. Nie ma crumble bez lodów, albo chociaż schłodzonego kremu cukierniczego, albo chociaż zmrożonego jogurtu, albo … no dobra wymieniać mogę jeszcze trochę, ale przecież wszyscy wiem, że chodzi o zimno. To małżeństwo doskonałe – zimna i gorąca, północ z południem, lato z zimą, zrodziły … jesień.


Jesienią nie może też zabraknąć mojego Słodkiego Słoja … i jeśli chodzi o ścisłość to też słodkich puszek, pudełek, torebek i wszystkiego, w co tylko mogę zapakować owsiane ciasteczka. Ubóstwiam je! Chrup, chrup, chrup … już sam ten odgłos sprawia przyjemność. Niestety w przypadku dyniowych ciasteczek* nie ma tych efektów. Są mięciutkie, rozpływające się w ustach i nieziemsko smaczne, ale brak mi w nich chrupkości.

Nawet dodatek orzechów, migdałowych i owsianych płatków nie odmienił ich w tym względzie. Za to jagody goji i rodzynki jeszcze bardziej nawet niż w babeczce mogły smakowicie zaprezentować swoje smaki. Jeszcze tylko rezygnacja z cukru na rzecz miodu i ciasteczko było idealne dla mojej malutkiej bratanicy.

I tak to kończą się moje festiwalowo-dyniowe dokonania. Jednak już teraz wiem, że czekają mnie dyniowe poprawiny … w końcu w szafce dyniowa marynata, dyniowe powidła, na talerzach pojawiały się i pojawiać wciąż będą dyniowe dania, a wciąż uszczuplana kolekcja rodzi coraz to nowe pomysły.

Beatko dziękuję za wspaniały Festiwal :-***

* a dyniowe ciasteczka otula wspaniały prezent, o którym już niedługo :-)

Dyniowe sernikobrownie z żurawiną

Składniki:
200 g masła, roztopionego
3/4 szklanki cukru brązowego
2 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki żurawin
szczypta soli

220 g kremowego serka (użyłam Philadelphii)
1 jajo
75 ml syropu klonowego
2 łyżki + 2 łyżeczki mąki pszennej
1 szklanka zmiksowanej dyni (puree mocno odsączone)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Masło próbowałam utrzeć z cukrem i solą, ale przy roztopionym maśle próżny to był trud. Wstawiłam mieszaninę na chwilę do zamrażalnika i jak się trochę zestaliła, wtedy zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam po jednym jajku, zmiksowałam. W innej misce wymieszałam suche składniki. Delikatnie szpatułką wymieszałam utartą masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami.
Składniki na masę serową utarłam. Foremkę (20×30) wyłożyłam pergaminem. Wlałam ok. 2/3 masy czekoladowej, potem serową, na koniec dodałam masę czekoladową, rozprowadzając ją niedbale. Piekłam ponad godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).

Źródło: Kuchnia Agaty

Sernik z dynią i nalewką bożonarodzeniową

Spód
1 szklanka drobno posiekanych orzechów pekan (dałam orzechy włoskie)
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki pokruszonych herbatników z mąki grahama
2 łyżki stołowe niesolonego, miękkiego masła
1 żółtko

Przygotowanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę nasmarowałam masłem. Dno powinnam była wyłożyć pergaminem. Na zewnątrz tortownicę owinęłam dokładnie trzema warstwami folii aluminiowej, gdyż sernik piekłam w kąpieli wodnej (mimo, że przepis tego nie wymaga i chyba słusznie)
W mikserze zmiksowałam składniki spodu. Wylepiłam nimi dno tortownicy. Podpiekłam spód ok. 10 minut. Odstawiłam do przestygnięcia.

Masa serowa:
1 1/2 szklanki puree z dyni
2 ubite jajka
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, sproszkowanego imbiru (zamiast przypraw dałam 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi)
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
750 g serka kremowego (dałam President)
1 szklanka syropu klonowego
2 łyżki bourbonu (dałam nalewkę bożonarodzeniową)
2 łyżki kwaśniej śmietany

Przygotowanie: Piekarnik nagrzałam do 150 stopni Celsjusza. Przygotowałam głęboką blachę z gorącą wodą. Puree z dyni zmiksowałam z jajkami, przyprawami, i solą. Ser utarłam z syropem i nalewką, aż był gładki. Dodałam śmietanę i masę dyniową. Szybko zmiksowałam. Wlałam na podpieczony spód. Piekłam ok. 60 ? 70 minut, aż środek ciasta był nieruchomy, gdy poruszałam tortownicą. Zostawiłam do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, ale już na kratce, a nie w wodzie (powinnam od razu zdjąć folię).

Polewa:
1 szklanka kwaśniej śmietany
1 łyżeczka bourbonu (dałam nalewkę bożonarodzeniową)
1 łyżeczka cukru (dałam brązowy)

Przygotowanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsjusza. Śmietanę połączyłam z nalewką i cukrem. Wlałam na przestudzony sernik. Piekłam 10 minut. Wyjęłam i odstawiłam na kwadrans. Schłodziła min. 3 godziny w lodówce, u mnie przez noc.

Przed podaniem udekorowałam zredukowanym i ostudzonym syropem klonowym. Należy zrobić to wcześniej (min. 30 minut), by lekko wniknął w sernik, pozostawiając ładny wzorek.

Źródło: „Kurs gotowania Donny Dooher” na kuchnia.tv

Babka dyniowa w polewie z białej i ciemnej czekolady

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody, cynamonu (dałam przyprawę do piernika Kotanyi)
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki brązowego cukru)
2/3 szklanki oleju (dałam arachidowy)
1 szklanka drobno startej dyni albo puree dyniowego (dałam puree)
1/2 szklanka soku jabłkowego
1 1/2 szklanki bakalii (jagody goji, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczka białej czekolady
1 łyżka masła

Przygotowanie: Jajka i cukier utarłam w mikserze. Dodałam przyprawy, sodę, mąkę, olej, sok. Następnie dodałam dynię i na końcu bakalie. Piekłam ok. 50 minut (u Ani zajęło to ok. 40 minut) w 180 stopniach Celsjusza (grzanie góra dół) w formie babkowej wysmarowanej tłuszczem. (patyczek powinien być suchy).

Czekolady stopiłam w oddzielnych miseczkach (w kąpieli wodnej) z dodatkiem masła. Przełożyłam je do torebeczek foliowych i wycisnęłam na przestudzone (!) ciasto.

Źródło: Piękny kątek Truskawkowej Ani

Crumble dyniowo-jabłkowy

Składniki:
100 g mąki
50 g płatków owsianych
garść płatków migdałowych
75 g masła
ok. 30-50 g cukru brązowego
szczypta soli

500 g pokrojonej w kostkę dyni hokkaido (lub innej o zwartym miąższu), podpieczonej przez kilka minut
3 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
sok z cytryny do skropienia jabłek
2 garście żurawin
2 łyżki brązowego cukru
cynamon, kardamon, imbir

Przygotowanie: W naczyni żaroodpornym nasmarowanym masłem ułożyłam wymieszane z cukrem i przyprawami kawałki jabłek i dyni. Posypałam żurawiną. W mikserze zmiksowałam mąkę, płatki owsiane i migdałowe, cukier z masłem i szczyptą soli, aż powstały duże grudki. Kruszonkę wysypałam na owoce. Piekłam ok. 30 minut, do zezłocenia. Przed podaniem lekko (!) przestudziłam, podałam z lodami.

Ciasteczka dyniowe z bakaliami

Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (dałam 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi)
1/4 łyżeczki soli
200 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki miodu
1 szklanki puree z dyni
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
1 1/2 szklanki bakalii (orzechy włoskie, płatki migdałowe, czekolada gorzka, rodzynki, jagody goji)

Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z płatkami, przyprawami, sodą i solą. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę (żeby masło uzyskało puszystość należy ucierać je z cukrem, gdyż to dzięki jego kryształkom zmienia swoją strukturę. Dlatego też miód należy dodać na samym końcu, przed dodaniem jajek i innych dodatków). Dodałam miód, dynię i jajko, zmiksowałam. Wsypałam sypkie składniki. Wymieszałam. Dwoma łyżeczkami układałam kuleczki z ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Piekłam w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 14-20 minut (w zależności od wielkości). Z tej ilości wyszły mi trzy pełne blachy ciasteczek. Studziłam najpierw przez 2 minut na blasze, a potem na kratce.

Źródło: Blog Evenki „Arabeska”

Smacznego.

  1. Wow,
    Ale chyba nie na raz ;-)
    Dyniowe ciasto czekoladowo serowe też robiłąm, było przepyszne. Nawet On co nie pzrepada za dynią zajadał się.

  2. Ja tam jestem w szoku i nie wiem co powiedziec;)
    Strasznie mocno mi się to wszystko podoba. Brawo Tili !:))))

  3. Właśnie padłam i leżę ledwo sięgając ręką do klawiatury, żeby to napisać. Ten ogrom słodkości i pyszności. Jestem pod wrażeniem. Jeszcze tu trochę poleżę.

  4. Lipka! to jest po prostu niehumanitarne tak nam pokazywać tyle wspaniałości. Całe szczęście z piekła wyszedł dzisiaj poduszkowiec, to chociaż trochę osłodzę swoje skołatane nerwy ;))

    duża buzia :)**

  5. Wow! Niesamowite wypieki Tili! Chyle czola przed taka iloscia dyniowych wspanialosci :) Dobrze, ze nie musze wybierac czym moge sie poczestowac, bo chcialabym skosztowac absolutnie wszystkiego :)

    Pozdrawiam Cie serdecznie i raz jeszcze dziekuje za to kolejne wspolne kucharzenie!

    :*

  6. Ale szaleństwo :D
    Sernikobrownie z dynią też robiłam, ale zdjęcia wyszły mi koszmarne, dlatego nie wkleję – jednak mogę potwierdzić, jest pyyyszne!
    Podziwiam za zapał i pracowitość :)

  7. Tili, Ty chyba jekies wielkie przyjecie robisz co? Jestes niesamowita z ta iloscia dyniowych wypiekow. Ja mam ochote sprobowac kazdego z nich :)

  8. tili, mowe mi odjelo! szczeka opadla na pusty stol… chocby kawaleczek jednej takiej pysznosci, a tu pustka i… dyni juz nie ma… zapisuje wszystkie przepisy na przyszlosc!! :-))

  9. Ile tu łakoci:) A ja chciałam sie zapytać o tą słodziutką serwetkę w krówkami. Ale poczekam:))) będzie o tym prezencie niedługo! Hura!!!

  10. Można wpaśc w kompleksy wchodząc do Ciebie…ale i tak będę zaglądała…wypieki bardzo ciekawe, szczególnie podoba mi się sernik!
    Pozdrawiam.

  11. po dzisiejszym remontowaniu nie mam siły wziąć się za dyniowe gotowanie/pieczenie, a moja dynia czeka na mnie już trzeci dzień. Może zaraz nabiorę sił, to wie? :)
    o ja Cię… widziałam krowie pastwisko w wersji ściereczkowej. Ale mi się miło zrobiło :))))
    idę pogadać z mą dynią, może nabiorę sił na małe dyniaste czary ;-) tymczasem muszę zablokować ślinotok [ale pyszności dzisiaj zaserwowałaś :))))]

  12. Tili, kochana, jak mnie ładnie okresliłaś :) Dziękuję…

    Wiesz, ja się jednej babeczki spodziewałam, a tu dyniowy boom! Rewelacja. A powiedz, ktoz to wszystko je?! Bo rodzina niby serniczek, tak? A babka? A tak w ogóle to b. mi się Twe zmiany w babce podobają, bo ja tez bym tym razem doładowała w nią wiecej bakalii.

    Ślicznie to wszystko się prezentuje… Gdybym miała wybrać jedno cudeńko, miałabym problem…:)))

    Buziaki Tili!

  13. Tili,
    nie mogę się napatrzec.
    tyle cudowności.
    wszystkiego chciałabym spróbowac.
    chocby po maleńkim kawałeczku..
    :-)

  14. Rzeczywiście, nie wiadomo za co się brać :) Sernik wcale nie wygląda płasko na zdjęciach. Z folii zawsze rozpakowuję jak najszybciej, zazwyczaj się parząc, bo boję się właśnie tej pary/wody.
    A, ja poproszę sernikobrownie'ego ;)

  15. Wow tyle pyszności, że jestem cła zaśliniona:) Nic to, idę na śniadanie;) Z tych wszystkich propozycji, to ja kiedyś ciasteczka robiłam;)

    pozdrawiam!

  16. Narzeczono, no pewnie że nie na raz :) A to brownie to rzeczywiście pychotek :)))

    Majanko, dziękuję pięknie :)

    Lo, to w takim razie podsyłam trochę słodkości dla dodania energii :)

    Oczko, no przyznaję się bez bicia – sadystka ze mnie :)

    Beatko, tak, jeśli chodzi o dynię lepiej nie wybierać tylko pałaszować wszystko :) Dzięki za wspaniałą zabawę :*

    Moniko, dzięki wielkie :)

    Karolko, a przyjecie to i swoją drogą :)))

    Joanno, wystarczy i na to i na inne smakowitości :)

    Alciu, dziękuję Ci ślicznie Kochana :) Ja za to na ten Twój sernik sobie teraz ostrzę ząbki :) Jutro zobaczę czy uda mi się proszek kupić :)

    Wianuszku, w takim razie poczęstuj się u mnie, skoro u Ciebie dyni nie ma :)

    Kasiu, będzie, będzie :)

    Beato, dziękuję :)

    Małgoś, hihihi, z płodnością to nie ma nic wspólnego, ale raczej z łakomstwem jesiennym :)))

    Kass, tak, ten sernik jest naprawdę ciekawy :)

    Peggy, odpocznij, a potem za dyniowe szaleństwo się bierz – na dynię nigdy nie jest za późno :)))

    Aniu, babeczkę to my z mężem spałaszowaliśmy – hihihiprzyznam się, że połowa to poszła w jeden dzień, a potem reszta zniknęła sama nie wiem kiedy :) A reszta słodkości to z rodziną na różnych spotkaniach :)))

    Arku, wiesz ja śpioch jestem ogromny, więc wcale nie tak wcześnie :)

    Asiejko, dziękuję Ci pięknie :) A ja z chęcią podesłałbym Ci wszystkiego – nie tylko po kawałeczku :)

    Ptasiu, już szykuję w takim razie :) A z tą folią to plułam sobie potem w brodę, że gdzie to ja głowę miałam :( Ale nic, smaczne było i rodzinka nic przeciwko nie miała, a to najważniejsze :)

    Atinko, dzięki i smacznego życzę :)

  17. Ojej, ale poszalałaś i wszystko z dynią! Jesteś niesamowita, zatkało mnie. Najbardziej podoba mi się crumble, brownie i sernik, też go zapamiętałam u Moniki, jest rzeczywiście ekskluzywnie płaski.
    A ja mam zerowe doświadczenie z dynią, nigdy nic z niej nie zrobiłam i zamierzam w tym tygodniu to zmienić :)
    Pozdrowionka!

  18. Felciu, to zmieniaj to szybko, szybciutko, bo dynia to bardzo ciekawe warzywo jest. Tylko trzeba pamiętać, że to tylko tło jest i należy dodać jej smaków przyprawami lub dodatkami :)

  19. rany julek, dobrze Tili ze potrafie nie podchodzic bardzo emocjonalnie do takich wspanialych Twych wpisow, bo gdybym podchodzila, to mialabym mega kompleksy :-)
    Cuda dyniowe, sama nie wiem co wybrac… Ta babka u mnie na liscie, no a serniko-brownies z dynia, eee… slinka mi cieknie!
    :*

  20. Basiu, ja tutaj sobie żadnych kompleksów nie życzę, bo i ja bym musiały w kompleksy wpadać u Ciebie, a za zamiast tego wolę się oblizać i piec co dobrego pokażesz :))) Chcesz dobrej rady? Eee, dam Ci i tak – upiecz to serobrownie dyniowe, doskonałe, proste i tak niezwykle poprawia humorek i dodaje energii że aż się chce tańczyć … no i wyrabiać drożdżowe :)))
    Buziak :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *