Kakao, kakao i jeszcze raz kakao. Murzynek z zabójczą ilością kakao, ogromną garścią orzechów i już nic więcej nie trzeba. Wilgotne, ale wciąż lekkie ciasto, delikatnie chrupiące dzięki orzechom jest pysznym deserem, akurat na Orzechowy Tydzień.
Składniki:
1 1/2 szklanki cukru
6 łyżek gorzkiego kakao
1/2 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
2 szklanki mleka
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki żurawin suszonych
Przygotowanie: Mikserem wymieszałam suche składniki i dodałam pokrojone w kostkę, miękkie masło oraz mleko. Po połączeniu wszystkich składników dodałam orzechy, rodzynki i żurawiny i równomiernie rozmieszałam. Przelałam do natłuszczonej i wysypanej kakao tortownicy o średnicy 24 cm i piekłam przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsiusa. Po ostudzeniu posypałam 1 łyżką cukru pudru. Można też polać polewą czekoladową, ale ciasto jest dosyć słodkie, więc trzeba uważać by nie przesłodzić tego deseru.
Smacznego.
Zrobiłam. :) Właśnie się piecze.
Ogromnie się cieszę :) Mam nadzieję, że będzie smakował :) Ten murzynek jest u mnie częstym gościem :)