Grzanka i jajko na miękko … zapraszam na śniadanie.


I znów byłam elastyczna … to mało powiedziane. Dusza eksperymentatora objawiła się we mnie pełną parą. Francuski chleb wiejski jaki zaproponowała nam Ptasia kusił mnie ogromnie swoim pięknym miąższem. Uwielbiam dziurzaste chleby, lekkie i puszyste, najlepsze do jajka na miękko lub grzanek z serem grubo posmarowanych słodko-kwaśnym chutney’em. Takie właśnie śniadanko zafundowałam sobie dzisiejszego zimnego poranka. W towarzystwie kubka kawy i smakowitych zdjęć z Waszych blogów przyjemnie zaczynałam dzień.


Nie miałam jednak tak lekkiego jak większość z piekących chlebka. Ponieważ od dni kilku choroba trzyma mnie w domku, a całkowity brak mąki pszennej chlebowej nie dawał o sobie zapomnieć, musiałam poeksperymentować. Znów zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, a by choć trochę dodać mu lekkości zamiast mąki pszennej razowej, użyłam graham. Ciasto jednak najpierw było okrutnie suche, a po dodaniu odrobiny płynu i odstawieniu do autolizy zrobiło się wręcz płynne, zupełnie nie nadające się do formowania. Nawet składanie ciasta mu nie pomogło. Takie jednak potknięcia nie przerażają mnie już zupełnie. Od czego w końcu są foremki. Z grubsza uformowane bochenki wylądowały w keksówkach, by po błyskawicznym wyrastaniu i pieczeniu nęcić nas swoim aromatem.

A było czym się zachwycać. Nie tak mocno dziurzaste, ale wciąż puszyste ciasto miało dzięki mieszance mąk niezwykle ciekawy smak, z pewnością jeszcze do powtórzenia. Miękka skórka, mleczna dzięki glazurze i krótkiemu pieczeniu ogromnie mi posmakowała. I tak jeden bochenek pojechał do chorej Babci, a drugi znika po kromeczce tu i tam. A jajko na miękko … jutro na śniadanie.

Francuski chleb wiejski po mojemu

Zaczyn:
40 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego
80 g wody
80 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszową typ 750)

Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszałam, przykryłam folią i odstawiłam na 12 godzin.

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 g letniej wody (ja dałam więcej o ok. 30-50 ml)
312 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszową)
80 g mąki żytniej chlebowej
58 g mąki pszennej razowej (ja dałam graham)
1/4 – 1/8 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: Zaczyn zmieszałam z wodą. Mąki wymieszałam z drożdżami i oprószyłam nimi zaczyn. Wymieszałam do połączenia i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto ręcznie. Było bardzo lejące ze względu na moje modyfikacje, powinno być bardzo lepkie, choć elastyczne. Przełożyłam do naoliwionej miski i odstawiłam przykryte folią na 1 1/2 – 2 godziny ( w między czasie 1 raz złożyłam). Gdy urosło, oprószyłam ścianki miski delikatnie mąką i złożyłam ciasto, formując bochenek (ale wciąż w misce, gdyż było zbyt lepkie i luźne). Przykryłam i odstawiłam na 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na mocno omączony blat, podzieliłam na 2 części (nie wyszły mi równe) i uformowałam owalne bochenki, które włożyłam złączeniem w dół do naoliwionych keksówek (małej i średniej). Lepiej by było jakbym włożyła je do jednej średniej keksówki, nie dzieląc na bochenki. Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie posmarowałam je mlekiem i włożyłam do nagrzanego do 245 stopni Celsjusza piekarnika (hydropieczenie) i piekłam ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 230 stopni Celsjusza i piekłam ok. 20-25 minut. Wystudziłam na kratce.

Źródło: Coś niecoś u Ptasi

Smacznego.

WeekendowaPiekarnia

14 myśli nt. „Grzanka i jajko na miękko … zapraszam na śniadanie.

  1. No i śliczności. Wyszedł Ci taki chleb z formy vel staropolski :) – ulubiony chleb M.

  2. Tilus , śliczny chleb i widzę , że
    nie straszne tobie przeszkody i końcowy efekt jest więcej niż piękny
    pozdrawiam

  3. To kolejny Twój piękny chleb, który zrobię. Mam Z Tobą Tili pewien problem. Co zajrzę do Ciebie, to znowu cudo. Patrzę, zachwycam się i piekę. Coraz mniej korzystam z moich chlebowych książek. Nie wiem czy one trochę nie tęsknią, do tej rozsypywanej mąki między kartkami. Ale i tak upieke Twój.

  4. Tili, ja dzisiaj tak hurtem w jednym miejscu, bo czas okrutnie goni. Po pierwsze chciałam powiedzieć, że okrutnie zazdroszczę Uczty Wielkiej Trójcy. :D Ja wyobrażam sobie jak tam musiało być Wam wesoło przy pełnych kieliszkach i smakowicie napełnionych talerzach. :) Wszystko tak apetycznie wygląda, że tylko pozazdrościć mogę siedząc po tej stronie monitora. :D
    Co do jajeczka na miękko, to ślinotoku dostałam czytając, bo u mnie zwykle zamiast na miękko wychodzą na twardo. :D Zawsze się zagapię! Więc jak Ty o tym cudnym chlebku i tym jajeczku tak smacznie napisałaś, to mi się znów tego jajeczka zachciało i pewnie znów jak zwykle będzie nie tak jak być miało. :D

  5. Tili, piekny chleb!
    Ale przede wszystkim zdrowka zycze… Czy juz lepiej? Mam nadzieje, ze tak… Trzymaj sie cieplo!

    Pozdrawiam :)

    :*

  6. Ja jak Malgosia, zazdroszcze uczty. A do sniadania chetnie bym sie dolaczyla. Choras? Oj zdrowiej szybko. My tu pakujemy powoli walizki.Jedziemy to moze sie ociepli, tu mielismy slonce i cieplo jak we wrzesniu.

  7. Piękny chlebuś mam przed oczami ! Ślicznie się prezentuje.
    Została kromeczka dla mnie?
    Zdrowka Tiliuś :***

  8. To wyjątkowo udany eksperyment:) nie wspomnę o zapachu i smaku, który musiał być rewelacyjny :) Zdrówka życzę :))))

  9. Ptasiu, tak, bardzo smaczny jest :) Niestety za drugim razem, już według oryginału nie wyszedł, ale się nie poddam :)))

    Margot, bo mnie to raczej ciężko przestraszyć :)

    Atinko, dziękuję :)

    Lo, książki nie tęsknią, bo zapewne i tak do nich zaglądasz i oprószasz okruszkami z podgryzanych kromek chleba :)

    Wianuszku, eee, no wiesz, jajka nam wyszły na twardo :DDD

    Małgoś, dziękuję pięknie, a jajeczka też u nas wyszły na twardo, nawet mimo zaprzęgnięcia jajowaru :DDD

    Beatko, sama nie wiem jak z tym zdrówkiem, bo co i rusz gorączka się pojawia, ale trzymam się smakowicie, więc dobrze mi i tak :)
    Dzięki :*

    Narzeczono, wracaj, wracaj, trzeba by znów jakąś kawkę wypić i może coś razem upichcić :)

    Majanko, dla Ciebie zawsze :***

    Konsti, dzięki :)

    Szarlotku, tak zapach pieczonego chleba to bajka :) Dzięki :)

  10. Oczko, ja już sama nie pamiętam czy pisałam (a wydaje mi się, że gdzieś pisałam), ale ten busowy to był san francisco tylko pół na pół pszenna i orkiszowa :) Pozdrów Mamę i powiedz, że cieszę się że Wam chlebuś smakował :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *