Słodki i kwaśny.


Deserem zaczęłam, deserem kończę tę chwilkę z kuchnią czeską. Okazało się, że nie same ciężkie sosy, nie same knedliki królują u naszych sąsiadów, ale i ryby i grzyby, słodkie i wytrawne smaki, wszelakie ingrediencje znajdziemy w tej bliskiej nam geograficznie kuchni. Przy tej smacznej zabawie nie tylko można było zakosztować nowych doznań, ale i choćby trochę poznać inne miejsca, tradycje czy zwyczaje, a czasem nawet język. Dlatego bardzo dziękuję Myszy za zorganizowanie Tygodnia Kuchni Czeskiej.

Deser który pałaszowaliśmy po wspaniałym obiadku to lekki jak puch biszkopt, łączący w sobie przeciwstawne smaki, a jednocześnie uzupełniające się aromaty. Delikatne ciasto otula zwarte i jędrne wiśnie wyjęte z zamrażalki, gdzie czekały od czasu zerwania ich z drzewa na babcinej działce. Największą zaletą jednak tego ciasta, poza jego ogromnie zabawną nazwą, jest połączenie przeciwstawnych smaków – kwaskowatości wiśni i słodyczy ciasta, zrównoważonych aromatem cytryny i wanilii. Więc czy słodki czy wytrawny jest ten wypiek? Powiedziałabym, że słodko-kwaśny, czyli taki w sam raz.


Bublanina

Składniki:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
124 g cukru pudru
tarta skórka z 1 cytryny
2-3 łyżeczki soku z cytryny (ja dałam 2)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ja dałam 1)
szczypta soli
125 g mąki, przesianej
3/4 – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (oryginalnie należy użyć mąki ze środkiem spulchniającym)
300 g świeżych wiśni, wydrylowanych i przeciętych na pół (ja dałam mrożone, odsączone)
masło do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsiusa, a tortownicę (o średnicy 24 cm) wysmarowałam masłem, a dno dodatkowo wyłożyłam pergaminem również nasmarowanym masłem. Dobrze utarłam żółtka. Stopniowo dodawałam cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i esencję waniliową. Połączyłam z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubiłam z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie i stopniowo wymieszałam z resztą ciasta. Na koniec dodałam wiśnie i delikatnie wymieszałam. Masę wlałam do tortownicy i piekłam przez 45-50 minut (aż ciasto zarumieniło się na złotobrązowo). Pozwoliłam ciastu wystygnąć zanim wyjęłam je z tortownicy.

Źródło: „Clarissa Hyman „Kuchnia Żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata”

Smacznego.

17 myśli nt. „Słodki i kwaśny.

  1. Tili, jesteś boska! :) Cóż za cudne ciasto, pysznośći! Widzę, ze świergotkom też się podoba, tak zerkają na nie:)
    Pozdrowionka wieczorne :)

  2. Majanko, bo to Świergotki tak do Ciebie się uśmiechają i chcą kawałeczek ciasta do Ciebie zanieść :)
    Buziaki wieczorne :*

  3. Tilli – nie mam dzisiaj słów na Ciebie! takie cudności porobiłaś i zamieściłaś, że naprawdę robi to wrażenie. Mam wrażenie, że wybrałaś to co naj, naj, najsmakowitsze z czeskiej kuchni :)

  4. Pysznie wygląda Twoje ciacho ! Biszkopt z wiśniami – nie próbowałam takiego połączenia , ale widzę , że warto się skusić :)

  5. Tili, Ty to chyba dzis jakis maraton kuchenny mialas, tyle pysznosci od rana.
    pozdrawiam karola

  6. Hyhy, słoldki czy wytrawny? Skądś to znamy, nazwa cudowna ;)
    A ciacho bym pożarła! ;))

  7. Ciasto z wiśniami, pyszne, wyśni nie jadłam wieki temu, u mnie nie ma :(, a zdrowe i smaczne są bardzo. :)

    Pozdrawiam ciepło!

  8. Casiu, dziękuję pięknie :) Starałam się znaleźć coś w tej kuchni, co mogło by być bardziej częstym gościem na moim stole, a nie tylko jednorazowym testem :)

    Aga hihihi :) Buźka :*

    Abbra, warto, bardzo warto :)

    Karolko, eee, to żaden maraton kuchenny, po prostu obiad i deser :)

    Oczko, dałabym Ci kawałek, ale już nie ma :( za to jest wciąż cała masa wiśni i pewnie ten biszkopt się co jakiś czas pojawi :)

    Atinko, dziękuję :)

    Aga z Zapiecka, hihihi mi tez się ta nazwa strasznie spodobała :)))

    Notme, ja ja się muszę przyznać, że nie przepadam za wiśniami, za to mój Luby a i owszem, uwielbia je i szczerze mówiąc, to myślałam, że ten biszkopt będzie bardziej dla niego niż dla mnie, a tutaj taka smaczna niespodzianka :)
    Pozdrawiam :)

  9. Przeglądając wpisy na blogach z ostatniego tygodnia, stwierdzam, że nie wiem nic o kuchni czeskiej ;D Knedlika z gulaszem jadłam w czeskim Cieszynie, ale deseru czeskiego nigdy. A wygląda na to, że i desery mają smakowite :) Bardzo zachęcające ciasto :)

  10. Komarko, dziękuję pięknie :) To ciasto naprawdę jest zachęcające, lekkie, nie za słodkie nie za kwaśne, pyszne :)

    Oczko, czereśnie mogę jeść garściami, a raczej miskami, a nawet drzewami – aż się pochoruję – zresztą tak się zwykle kończy, gdy pojawią się pierwsze czereśnie ;p

  11. Mrożonych wiśni nie mam, ale przepis zapamiętam i wykonam w sezonie. Już czuję smak ciasta biszkoptowego z kwaśnymi owocami…

  12. Pinos, jestem pewna że Ci posmakuje :) A gdyby była potrzeba mrożonych wiśni z babcinej działki, to ja służę, mam tego pół zamrażalnika i sama nie wiem co mam z nimi robić, bo ja wiśni to nie ten teges ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *