Grzybowa Poezja.


Ten pasztet powstał jako odpowiedź na moją ogromną chęć zjedzenia zupy grzybowej oraz chęć zrobienia czegoś szczególnego na tegoroczne Święta. Uwielbiam jeść grzyby, w praktyce w każdej postaci
, ale rzadko mój żołądek pozwala mi na ten rarytas. W Święta jednak zaciskam zęby i nie pozwalam zdrowotnym problemom wygrać z moją miłością do grzybów. Zwykle jednak jadałam talerz babcinej zupy i do tego odsmażane pierogi z samymi grzybami. W tym roku jednak zapragnęłam odmiany.


Już w zeszłym roku w okolicach Świąt zrobiłam zupę, która smakiem powaliła mnie na kolana. Doprawiona chili, goździkami i kardamonem, na podwójnym wywarze z warzyw, była tak doskonała że nawet babcina zupa musiała ustąpić jej pola. Do tego przyrządziłam pyszne muffinki, zrobione w wersji wytrawnej, z grzybami, szalotką i suszonymi pomidorami. Myślałam wtedy, że nie może być nic lepszego.


Otóż może. Gdy w tym roku postanowiłam wypróbować przepis zobaczony niegdyś w programie „Babeczki Wigilijne” w KuchniTV na pasztet grzybowy, myślałam że będzie to po prostu taki wykwintny dodatek. Ale już w czasie robienia pasztetu, mielenia i wystawiania swojego powonienia na zapachy wiedziałam, że powstaje coś doskonałego. Gdy wyjęłam pasztet z piekarnika, pozwoliłam mu ostygnąć i przekroiłam, z ledwością tylko powstrzymywałam się od rzucenia się wręcz na wielki jego kawał. Ukroiłam plaster, położyłam na własnoręcznie upieczonym chlebie i popiłam zupą grzybową …


… to była Grzybowa Poezja.

Pasztet z suszonych grzybów i super esencjonalna zupa grzybowa

Składniki:
30 dag suszonych grzybów (ja użyłam podgrzybków i borowików)
2 l. bulionu z warzyw
2 cebule
2 pszenne bułki
250 ml. śmietany 18%
duża garść orzechów włoskich
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki przyprawy „Grzyby porcini z pietruszką”
sól i pieprz do smaku
4 jajka

tłuszcz do posmarowania formy
garsć zmielonych orzechów włoskich do wysypania formy

Przygotowanie: Grzyby namoczyłam przez noc i ugotowałam w wywarze z podwójnych warzyw (bez fenkułu i kapusty). Do gotowania dodałam jeszcze nasiona kardamonu, goździki i 1 czerwoną papryczkę chwili (w całości). Wyłowiłam po ugotowaniu. Cebule zeszkliłam i w tym czasie namoczyłam bułeczki w śmietanie. Gdy grzyby odsączyłam i wystygły, posiekałam je z grubsza, połączyłam z bułeczką i wystudzoną cebulką oraz ziołami. Zmieliłam dwa razy w maszynce do mielenia mięsa (oczko 4 mm). Do tej mieszaniny dodałam posiekane orzechy i jajka. Długą keksówkę nasmarowałam masłem i wysypałam zmielonymi orzechami. Przełożyłam masę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsiusa przez ok. 1 godzinę.

Powstały z gotowania grzybów wywar, przecedziłam przez gazę, doprawiłam trochę tylko ciemnym sosem sojowym i podałam z makaronem, kupionym w Ikei, którym zachwyciłam się ze względu na jego kształt. Na wigilijnym jednak stole podałabym jednak tą zupę w kubeczkach z kromkami jasnego pieczywa, posmarowanymi chrzanem i ułożonymi plastrami pasztetu grzybowego. Ja nie dodaję zwykle śmietany do zupy grzybowej, ale oczywiscie i ten dodatek jest możliwy.

Niestety nie ma zdjecia z takiej pasztetowej kanapki, gdyż zbyt szybko zniknęła, a pasztet powędrował do zamrażalki, oczekiwać na Wigilię. Jeśli uda mi się cyknąć zdjęcie w Święta to dodam i w takim połączeniu.

Smacznego.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

  1. Ja też bym taki zjadła… i ta zupa grzybowa! Makaron cudny – to nietoperze?

  2. no znęcaj się nade mną znęcaj! wiesz jak ja kocham suszone grzybki, a tamtej grzybowej z Manekina dalej nie moge przeboleć – że nie wzięłam :(

    a tak pasztecik na własnej roboty chlebku… mniami

    teraz pytam serio! zaadoptujcie mnie! wezmę swój nowiutki stepper i wioślarza i będe cicho spalać kalorie między Twoimi posiłkami ;)

  3. Mmmm to musi być pyszne! Pocieszam się, że jutro też będę piekł pasztet tyle, że grzybki będą dodatkiem, a nie w roli głównej. Nie mniej Twój pasztet to fajny pomysł do wypróbowania na kolejne Święta. Pozdrawiam!

  4. Anoushko, oj dobry dobry :)))

    Lisko, to po proszę Twój talerzyk i już nakładam :)

    Kasiu – hihihi – uśmiałam się :) Ten makaron to reniferki, ale mój mąż też zapytał się czy to jakieś ptaszki :)))

    Aga :))) widzę że Ty już niedługo będziesz miała całą siłownię :))) A na grzybową zapraszam :)Grzybki mi zostały i pewnie jeszcze niedługo zrobię grzybową też i po Wigilii :)))

    Grumko, cieszę się że pasztet się podoba :) Naprawdę jest wart zrobienia :)

    Pozdrawiam Was wszystkich bardzo świątecznie i życzę miłych ostatnich przygotowań przed Wigilią i Świętami :)))

  5. Swietny makaron! Pieknie grzybkami pachnie w Twojej kuchni. :) I ja uciekam zaraz do mojej, bo pelno w niej pracy czeka i na mnie. :)
    A niby swieta to czas odpoczynku. hi hi ;)

    ŻYCZĘ WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT! :*
    ( ^_^ )

    Pozdrawiam serdecznie! :)

  6. Tili, piękna zupa , piękny pasztet, tak pachnie świątecznie grzybkowo. Och, niesamowicie pyszny musi być. Piękne zdjęcia. Zazdraszczam, ale pozytywnie baaardzo.
    Buziaczki kochana :***

  7. Notme, Święta to czas odpoczynku po przygotowaniach do Świąt ;p Wesołych Świąt również i Tobie :*

    Majanko, dzięki wielkie :))) Przesyłam Ci moc buziaków :*

  8. O rany! Taką zupę sama bym zjadła, a jaki makaron superancki!
    Pasztet, no weź! Tak kusić to nieludzkie na moje zmysły! ;))P

    buziaki!

  9. ten tego, no właśnie nie chcę siłowni w moim małym mieszkanku , ale wciąz szukam sprzęciora na którym nic nie musiałabym robić a on upiększyłby mi ciało ;p

  10. Oczko, muszę Cię trochę pokusić i choćby wirtualnie dać coś dobrego – w końcu to Święta :)))

    Aga, ja znam taki sprzęt – własne nogi ręce i spacerki :)))

  11. Komarko, tak, makaron był ciekawy w tej zupce, a przede wszystkim dużo uśmiechu wywoływał, a to najważniejsze – w końcu to Kuchnia Szczęścia :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *