World Day of Bread


Z okazji Światowego Dnia Chleba upiekłam chlebek, prawie jak ciasto. Choć ma konsystencję pieczywa, ale skład i zapach prawie jak kokosowych babeczek. Naprawdę polecam. Wspaniały na podwieczorek.
Przepis znalazłam na wielu stronach internetowych, ale tutaj
podaję pierwszą.


Karaibski chleb kokosowy

Składniki:
2 ? filiżanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 filiżanka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
150 g wiórków kokosowych
300 ml mleka
2 jajka
ekstrakt waniliowy
75g masła

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsiusza. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem oraz wymieszać z wiórkami kokosowymi. Wlać mleko roztrzepane z jajkami i wanilią, wymieszać i dodać roztopione masło. Wyrabiać na gładką masę. Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać jeszcze ciepły z masłem. Upieczony można przechowywać pokrojony w zamrażalniku około miesiąca. Rozmrażać około 10 minut, a następnie podpiec w opiekaczu.

Smacznego.

[English please.]


Due to World Day of Bread I baked marvelous afternoon snack. I really recommend it this way.

Caribbean coconut bread

Ingredients:
2 ? cups plain (all-purpose) flour
2 teaspoon baking powder
1 cup powdered sugar
1 teaspoon cinnamon
150 g dried coconut
300 ml milk
2 eggs
vanilla extract
75 g butter

Preparation: Preheat the oven to 180 Celsius degrees. Sift flour, baking powder, sugar, cinnamon and pour dried coconut. Add milk with lightly beaten eggs and vanilla extract. Stir. Add melted butter and mix until combined. Put the mixture into buttered cake form and bake for 1 hour. Serve warm with butter. Baked, sliced bread can be stored in a freezer for about a month. Thaw for 10 minutes and toast.

Bon apetit!

3rd World Bread Day hosted by 1x umruehren bitte aka kochtopf

  1. Hello Tilianara,
    It is a great pleasure to visit your nice and interesting blog for the first time.
    Best wishes from Brazil:
    Geraldo

  2. It’s not really a bread, but I would like to have a slice of it anyway. ;-)

    Thx for your participation in WBD’08.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *