Dziś z okazji Orzechowego Tygodnia na moim południowym stole pojawił się szybki i smaczny lunch – sałatka o wyrazistych smakach, połączonych dressingiem o serowo-orzechowym aromacie. Krucha cykoria o gorzkawym smaku, złagodzona została słodką gruszką, a razem dopełnione idealną parą – wyrazistym serem niebieskim i uprażonymi orzechami włoskimi. Wszystkie te smaki na talerzu połączone zostały kremowym dressingiem na bazie niebieskiego sera i oleju orzechowego. Sałatka z cykorii, gruszek i orzechów włoskich
(2 porcje) Składniki:
1 duża cykoria
1 duża gruszka
50-100 g sera niebieskiego
1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych Dressing:
(mały słoiczek)
50 g sera niebieskiego
2 łyżki octu z jabłek
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zmiksowałam wszystkie składniki dressingu, do uzyskania konsystencji emulsji. Liście cykorii ułożyłam na talerzach, na nich pokrojoną w plasterki gruszkę i pokruszony ser. Na wierzchu posypałam grupo pokrojonymi, uprażonymi orzechami i polałam dressingiem.
Smacznego.
Taaak. To polaczenie doskonale! nid dodac, nic ujac :)
Ja po namyśle dodałabym jeszcze Twoją focaccię z orzechami włoskimi :) Mniam :)